Joi, 25 aprilie 2011  
S Marcu, evanghelist (+ sec I)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

15 august 1990
Dragi credincioși,

Astăzi este Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Despre acest eveniment nu avem date precise, decât scrierile Sfinților Părinți și Tradiția. După Coborârea Spiritului Sfânt, la Rusalii, apostolii au primit lumină și curaj pentru a predica învățătura lui Isus și au răspândit învățătura în toată lumea cunoscută.

Fecioara Maria a rămas la Ierusalim, în casa unde a avut loc Cina de Taină, care aparținea unor rudenii ale ei sau mamei lui Marcu. Fecioara Maria veghea ca o mamă iubitoare la toate acțiunile de început ale Bisericii. Ea petrecea timpul în rugăciune și priveghere. Veștile bune îi umpleau sufletul de bucurie. Curând, a început persecuția împotriva Bisericii Creștine: Petru și Ioan au fost bătuți cu vergi, Ștefan ucis cu pietre. La aceste evenimente s-au adăugat amenințări și prigoane de tot felul.

Sfântul Ioan Apostolul, căruia Isus i-a încredințat-o pe mama Sa, a hotărât pe la anul 44 să plece la Efes, în Asia Mică. Despre viața Sfintei Fecioare la Efes nu se cunosc amănunte, dar au rămas urme până astăzi. De exemplu: în micul orășel ce a rezistat prigoanei otomane, se află și astăzi o casă mică de piatră cu o tăbliță pe care scrie "Casa Mariei". În Efes a existat o înfloritoare comunitate creștină, după cum citim în Scrisorile Sfântului Pavel. Sfântul Dionisie Areopagitul, ucenicul Sfântului Pavel, a văzut pe Fecioara Maria de mai multe ori în ultimii ani ai vieții sale. El spune că timpul nu a atins-o, era tot tânără și nespus de frumoasă. Maria nu a fost bolnavă, pentru că bolile sunt consecința păcatului, iar Maria nu a avut păcat. Viața ei a fost mistuită de dragoste pentru Fiul său și pentru toți oamenii, care au devenit copiii săi adoptivi.

Spre sfârșitul vieții, Maria a dorit să mai vadă o dată locurile sfinte de la Ierusalim și s-a întors împreună cu Sfântul Ioan. Aici a rămas până la moarte. După Tradiție, înainte de moarte i-a apărut arhanghelul Gavril, care a anunțat-o de plecarea ei din lumea aceasta. Pentru Maria a fost o mare bucurie și, cu aceeași umilință de la Buna Vestire, a zis : "Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău". Maria avea obiceiul să meargă pe muntele Măslinilor să se roage. După ce îngerul Gabriel i-a anunțat plecarea sa de pe pământ, a mers să se roage în Ghetsimani, unde s-a întâmplat un lucru minunat: toți pomii pe unde trecea își plecau ramurile, dând cinste Preacuratei Fecioare Maria.

Maria a anunțat pe Sfântul Ioan despre marele eveniment ce va urma și vestea s-a răspândit cu repeziciune. Apostolii s-au întors în grabă la Ierusalim. Poate că au primit un mesaj direct de la Isus. Ei doreau s-o mai vadă o dată în viață pe Maria. La sosire, ei au rugat-o să mijlocească de la Isus harurile necesare pentru apostolatul lor. Maria a împărțit lucrurile și cele două haine pe care le avea la două femei sărace și s-a pregătit de plecarea în veșnicie. Sfântul Ioan Damaschinul spune că însuși Isus a venit și a împărtășit-o. Maria s-a rugat, apoi și-a luat rămas bun de la toți, încredințându-i de ocrotirea sa maternă când va fi în cer, apoi și-a dat sufletul în mâinile Creatorului. Încăperea s-a umplut de melodii cerești ale îngerilor și de o mare lumină. Înconjurată de îngeri, a fost condusă de Fiul său iubit spre înălțimile luminii veșnice. Avea, probabil, 64 de ani.

Moartea Sfintei Fecioare Maria a fost fără durere și fără neliniștea care premerge moartea pământenilor. Trupul neprihănit al Fecioarei a fost purtat de sfinții apostoli, însoțiți de credincioșii care purtau făclii aprinse în mâini, până în Valea Iosafatului, aproape de muntele Măslinilor. Era aici un mormânt nou, săpat în stâncă, unde i-au depus trupul. Se spune că trei zile s-au auzit cântări de îngeri.

Tradiția spune că Apostolul Toma lipsise de la acest eveniment, a ajuns la Ierusalim după trei zile. El a dorit să mai vadă o dată trupul Fecioarei Maria și a mers cu ceilalți apostoli la mormânt, dar când l-au deschis, mormântul era gol, trupul nu mai era acolo. Pe giulgiuri erau presărate flori de viorele, crini și trandafiri. Apostolii au înțeles că Maria a fost înălțată cu trupul la cer. Isus nu putea să lase trupul mamei Sale să vadă putreziciunea. Biserica Catolică a decretat dogma Înălțării cu trupul la cer a Mariei, în anul 1950. Cine este în stare să descrie bucuria Mariei alături de Fiul ei preaiubit în slava cerului?

Dar Maria nu a uitat nici o clipă pe fiii săi adoptivi, care au rămas pe pământ. Cu o duioșie și dragoste nemărginită, ea ascultă rugăciunile și mijlocește de la Dumnezeu pentru oameni darurile de care au nevoie.

Să avem încredere în ajutorul Mamei noastre cerești, cea mai bună și cea mai sfântă dintre toate făpturile care au fost pe pământ. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact