Vineri, 19 aprilie 2011  
S Pafnutiu, pr, m (+ sec IV). S Ioan Paleolavritul...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

14 august 1990
Dragi credincioși,

Continuând meditația despre porunca a cincea, în această seară voi vorbi despre asasinat. Conform moralei creștine, ura este considerată atunci când cineva nu vorbește cu altă persoană. Auzim că se spune: "Eu nu mai pot vorbi cu persoana cutare, pentru că mi-a făcut un mare rău, sau pentru că m-a jignit". Aceasta este dușmănie, ură. Sunt și persoane care spun: "Nu, eu nu țin nici o dușmănie, dar nu mai vorbesc cu el".

Trebuie să ne ferim de a spune vorbe urâte sau dușmănoase cuiva. Dumnezeu nu ne cere prietenie, ci să avem iubirea comună, cum ar fi, când un străin te întreabă: "Unde este strada cutare?", dacă ști îi spui. Aceasta este relația comună de iubire. Dar când rupi legăturile de prietenie cu cineva și nu mai vorbești, aceasta este ură. În cadrul acestei porunci, intră și glumele proaste. Dacă cineva are în mână o armă, despre care crede că e descărcată, din glumă îndreaptă arma asupra celui de alături și zice: "Te împușc"; trăgând, el ucide pe cel de alături. Justiția umană consideră culpă descărcarea armei din glumă.

În Vechiul Testament scrie: "Blestemat este omul care împiedică pe orb". Îi pune ceva în față, ca orbul să cadă. Aceasta este o mare vină și este pedepsită de Dumnezeu. Dacă cineva pune piedică cuiva și acesta cade spre distracția celor din jur, dar care s-ar putea termina printr-un accident grav sau trage scaunul cuiva pentru a râde, însă căzătura ar putea fi cu urmări grave, toate aceste forme de glume proaste se includ în porunca cincia.

Este păcat a duce la piață alimente la care s-au adăugat produse nocive, care strică sănătatea. Se păcătuiește împotriva acestei porunci și în cazul accidentelor de circulație, care deși par că nu au fost voite, totuși, unele pot fi considerate crime. Șoferii care conduc cu viteză excesivă și cauzează accidente mortale, sunt vinovați de ucidere, pentru că nu au respectat viteza legală și au cauzat moarte.

În secolele anterioare exista duelul. Bărbații se luptau în duel. În aceste perioade existau așa-zișii "ewige student", tineri studenți la diferite facultăți, dar nu le terminau căci ei nu studiau, ci făceau exerciții de scrimă. Aceștia mergeau în anumite restaurante unde produceau tulburări printre nobili, care apoi se provocau la duel. Nobilii puteau angaja o altă persoană să lupte în locul lor. Acești "eterni studenți" se ofereau să lupte în duel și de multe ori biruiau, pentru că aveau experiență, produceau răni serioase sau alții chiar mureau. Atât Biserica, cât și autoritățile civile, au luptat mult până au reușit să interzică duelurile. Gustav Adolf, regele Suediei, a interzis duelul, dar doi nobili nu au ascultat. Atunci regele a spus: "Să vă bateți până unul din voi va muri, iar cel care rămâne în viață va fi condamnat de mine la moarte". Astfel cei doi rivali au renunțat.

Am citit într-o carte că un gropar, săpând o groapă, a dezgropat un schelet de om. A observat că i s-a mișcat capul, l-a ridicat și a văzut că în dosul capului era împlântat un cui. S-a interesat cine a fost înmormântat acolo. A anunțat procuratura. Până la urmă s-a descoperit că soția a împlântat cuiul în capul soțului ca să-l omoare. Așa s-a descoperit crima odioasă a soției.

Păcat este nu numai atunci când se ucide trupul cuiva, ci și atunci când se ucide sufletul. Dacă cineva îndeamnă pe altcineva la idei greșite și caută să-l lămurească asupra adevăratei biserici, îl înșeală sau asuprește pentru a primi aceasta.

Un preot din orașul Tours din Franța, pe nume Berenger, în sec. XI, a făcut o erezie împotriva Euharistiei. După câțiva ani, la îndemnul papei Leon IX, Berenger și-a retras învățătura, recunoscând că este greșită. El a trăit 90 de ani, iar pe patul de moarte spunea cu durere: "Mă va ierta Dumnezeu că pe atâtea persoane le-am învățat greșit, împotriva Bisericii?". Alt păcat împotriva poruncii a cincia este scandalul. Mântuitorul spune: "Vai de acela prin care vine scandalul". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact