Vineri, 19 aprilie 2011  
S Pafnutiu, pr, m (+ sec IV). S Ioan Paleolavritul...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

10 august 1990
Dragi credincioși,

Ieri am vorbit despre porunca a treia dumnezeiască: "Să cinstești ziua Domnului".

Un negustor bogat cunoștea un pantofar care lucra duminica. Întrebându-l de ce lucrează duminica, pantofarul s-a plâns că are o familie grea iar pentru a o putea susține trebuie să lucreze și duminica. Negustorul s-a oferit să-i plătească el, timp de o jumătate de an, banii pe care i-ar câștiga duminica. După o jumătate de an l-a întrebat: "Cum îți merge?". "De atunci îmi merge bine, am reușit să-mi cumpăr și o vacă". Deci, ținerea zilelor de duminică nu aduce pagubă.

În această poruncă a treia dumnezeiască se cuprinde și porunca Bisericii: "Să asculți Sfânta Liturghie în duminici și sărbători". Sfânta Liturghie trebuie ascultată cu intenție, cu atenție, și cu prezența corporală. Ce înseamnă cu intenție? Să merg la biserică cu intenția că acolo pe altar se aduce jertfa lui Isus Cristos, reînnoită în mod nesângeros. Dacă cineva merge la biserică numai să asculte pe cineva care cântă foarte frumos, acesta nu a fost la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie, ci s-a dus să asculte pe cântărețul cutare. Sau, dacă cineva merge să vadă pictura bisericii, făcută de un pictor renumit și în timpul acela se slujește Sfânta Liturghie, el nu s-a dus cu gândul să asculte Liturghia, ci s-a dus să vadă o pictură renumită. Omul trebuie să meargă la biserică cu intenția de a asculta Sfânta Liturghie.

În al doilea rând trebuie să fie cu atenție, adică să asculte rugăciunile pe care le spune preotul și mai ales să fie atent la consacrare. Că va zice și alte rugăciuni particulare este bine, dar trebuie atenție. Dacă cineva merge la biserică și citește un ziar sau o carte, sau vorbește cu cineva tot timpul, acesta nu a ascultat Sfânta Liturghie. Atenția lui nu a fost la celebrarea liturgică, ci la ceea ce citea el.

Trebuie să ascultăm Sfânta Liturghie întreagă, adică de când preotul zice: "Binecuvântată este împărăția Tatălui, a Fiului și a Spiritului Sfânt..." și până la sfârșit. Dacă din anumite cauze cineva întârzie, dar a fost de față când a ieșit preotul cu darurile, el a ascultat Sfânta Liturghie; dar aceasta să nu se facă din lene. Tot așa, dacă cineva după cuminecare nu mai poate sta, are Sfânta Liturghie întreagă dacă are motiv bine întemeiat; dar, să nu iasă din lene sau plictiseală. Intenția contează. Nu este păcat greu, dar este o ireverență adusă lui Dumnezeu, care este în sufletul nostru sau a celor care au fost de față și s-au cuminecat.

Trebuie să fie prezența corporală, adică să fim prezenți în biserică. Are prezență corporală cel care nu are loc să vadă preotul sau nu-l aude bine, căci intenția lui a fost de a asculta Sfânta Liturghie și a urmărit-o, fie era după un stâlp, pe un coridor sau în sacristie. Unde poți asculta Sfânta Liturghie? Sfânta Liturghie o poți asculta în orice biserică. Dar, este valabil dacă o asculți la radio? Dacă cineva nu poate merge la biserică pentru că este bolnav, sau are de îngrijit un copil mic, un bolnav, este valabil.

Pentru aceasta, la biserica noastră, în duminici și sărbători sunt trei Liturghii, ca să poată asculta toți Sfânta Liturghie, pentru că este porunca lui Dumnezeu și face păcat de moarte cel care nu ascultă din lene Sfânta Liturghie. De aceea noi facem aici trei Liturghii: la ora 9.00, la 10.30 și seara la ora 17.00. Deci, poate oricine să asculte Sfânta Liturghie, și cei care ascultă Sfânta Liturghie împlinesc porunca lui Dumnezeu și a Bisericii. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact