Sâmbata, 20 aprilie 2011  
S Teodor Trichina, c (+ sec V)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

7 august 1990
Dragi credincioși,

Fiind mâine prima vinere din lună, vă voi spune ceva despre cultul Inimii lui Isus. S-a apropiat un om de Isus și l-a întrebat: "Doamne, sunt mulți cei care se mântuiesc?". Isus nu a zis nici că sunt mulți, nici puțini, ci a zis: "Nevoiți-vă să intrați pe poarta cea strâmtă, căci este largă poarta și lată calea ce duce la pieire, și mulți o apucă pe ea, și strâmtă este poarta și îngustă calea ce duce la mântuire și puțini merg pe ea" (Mt. 7, 13).

În mai multe meditații v-am vorbit despre scopul omului. Noi suntem aici pe pământ ca să-l cunoaștem pe Dumnezeu, să-l slujim, să-l iubim și, prin aceasta, să ajungem la fericirea eternă. Au fost foarte mulți oameni care au căutat pe Dumnezeu, însă s-au dus până la un loc, apoi au părăsit calea. Isus Cristos, când vorbește despre mântuire, spune: "Asemenea este împărăția cerurilor, omului care a semănat; o sămânță a căzut pe cale, alta pe piatră, alta pe spini și alta în pământ bun și a dat rod de treizeci, de șaizeci și de o sută".

Împăratul Solomon a fost plăcut lui Dumnezeu. Cum spune Scriptura, pe timpul regatului lui era pace în toată țara, încât fiecare om stătea sub smochinul și via sa, nu era război. Dumnezeu l-a întrebat pe Solomon: "Ce voiești să-și dau?". "Doamne, eu nu-ți cer nici bogăție, nici sănătate, nici zile multe, ci îți cer înțelepciune, ca să pot duce poporul acesta pe căile Tale". Foarte mult i-a plăcut lui Dumnezeu această cerere a împăratului, încât a spus : "Pentru că nu mi-ai cerut nici avere, nici sănătate, nici zile multe, Eu îți voi da înțelepciune să poți duce poporul pe căile Mele, iar pe deasupra bogăție, comori și mărire, precum nu a avut și nu va avea nici unul din regii dinaintea ta și care vor veni după tine" (2 Cronici 1, 11). A fost plăcut Solomon în fața lui Dumnezeu încât i-a dat totul, dar la sfârșit Solomon a murit închinându-se la idoli.

Vedeți în ce împrejurări grele este pus sufletul nostru. Noi suntem aici pe pământ cu scopul să ajungem în cer. Dacă viața aceasta am ratat-o, atunci mai bine nu ne-am fi născut, așa cum spune Isus despre Iuda: "Mai bine ar fi fost omului acesta de nu s-ar fi născut".

Isus s-a arătat Sfintei Margareta Maria Alacoque cu inima pe piept. Știm că atunci când Isus a murit pe cruce, unul dintre soldați a străpuns coasta lui cu sulița și îndată a curs sânge și apă. A străpuns coasta lui dreaptă, dar sulița a intrat prin plămâni până la inimă. Așa era dată lovitura încât, dacă Isus nu era mort, atunci din lovitura aceasta trebuia să moară. Sfânta Margareta Maria s-a născut în Franța la 22 iulie 1647. A fost iubită de Isus, poate a fost predestinată să fie o victimă a iubirii Inimii lui Isus Cristos. Ea a dus o viață sfântă. La 4 ani a primit o boală de reumatism încât a rămas paralizată, nu mai putea umbla. Rugându-se lui Dumnezeu, a promis că dacă se va face bine se va dărui cu totul Lui.

Mai târziu, tatăl ei a murit și mama a rămas văduvă. Știind că rudele tatălui aveau pretenții asupra averii, mama ei era foarte necăjită și ar fi vrut să scape de aceasta, de aceea i-a propus să se mărite. Ea spune că a fost prima dată când a căutat să placă puțin lumii. S-a aranjat să placă. Dar în curând și-a zis: "Oare cine ar putea fi mai nobil, mai bogat, mai frumos decât însuși Isus Cristos?". Fiindcă erau acolo călugărițe, Fiicele Mariei, care mai târziu s-au numit Vizitandine, și-a propus să intre în mănăstire. După ce a intrat în mănăstire, a observat că Isus îi cere anumite lucruri care nu erau conforme cu regula. Isus i-a cerut să facă o oră de adorație noaptea în capelă. Ea s-a dus, până ce superioara și alte surori au văzut-o și i-au zis: "Ce este aceasta? Dacă fiecare călugăriță ar ieși noaptea să meargă unde vrea, atunci nu ar mai fi mănăstire". I-au interzis acest lucru.

Era să fie dată afară și s-a plâns Mântuitorului, zicând: "Doamne, dacă mă dau afară e numai din cauza Ta". Lui Cristos i-au plăcut cuvintele acestea și a zis: "Tu vei fi victima iubirii inimii Mele, să vadă oamenii cât îi iubesc". Isus și-a arătat inima încoronată cu spini, străpunsă de suliță și aprinsă de flăcări, ca o vâlvătaie mare de foc, iar ea a rămas înmărmurită. Isus îi spune: "Privește fiica mea, Eu stau aici pe altar, sub forma pâinii și a vinului, și aștept ca oamenii să vină să se închine; mă bucur foarte mult când cineva își amintește că Eu stau singur pe altar și vine să se roage. Sunt unii care intră în biserică, dar se duc să sărute icoanele, puțini se gândesc că stau pe altar și aștept. Eu, om adevărat și Dumnezeu, promit mântuirea celor ce se vor cuminica în nouă prime vineri din lună".

Isus Cristos nu-și calcă promisiunea că cei care se vor cumineca în nouă vineri prime din lună, consecutiv, se vor mântui. Atunci cuminecările erau rare, iar Isus dorea ca oamenii să se apropie de El, să-L iubească. A mai spus Sfânta Margareta că dorește să se instituie o sărbătoare în cinstea Inimii Lui Preasfânte. În ritul latin există această sărbătoare. Mai cere să se facă Ora Sfântă, între 11-12 noaptea, joi spre prima vinere din lună, în cinstea patimilor și morții Lui.

A făcut și alte promisiuni celor care se închină Preasfintei Sale Inimi, în total douăsprezece: "Voi da toate harurile necesare mântuirii, voi da și menține pacea în familii, îi voi mângâia în toate necazurile, scăpare sigură în viață și mai ales în ceasul morții, sufletele lâncede se vor aprinde de iubire, voi binecuvânta casele în care se află și se cinstește icoana Inimii Mele, preoților le voi da harul să miște și inimile cele mai împietrite, numele acelora care vor învăța și pe alții să se închine Inimii Mele le voi scrie în Inima Mea și nu le voi șterge de acolo niciodată".

Mântuirea este grea, de aceea Sfântul Petru se întreabă: "De vreme ce abia se mântuiește cel drept, ce va fi cu cel păcătos?". (1Pt. 4,18) Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact