Joi, 25 aprilie 2011  
S Marcu, evanghelist (+ sec I)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

4 august 1990
Dragi ascultători,

Continuând meditațiile despre iubire, astăzi vă voi vorbi despre iubirea aproapelui. Mântuitorul spune în Evanghelia după Matei, la cap. 25, cum va reveni la sfârșitul lumii să facă judecata din urmă: "Va veni Fiul Omului pe norii cerului, însoțit de îngeri; înaintea Lui se vor aduna toate neamurile pământului. Judecătorul îi va despărți cum desparte păstorul oile de capre, la dreapta cei buni, iar la stânga cei răi. Apoi, va spune celor de la dreapta: "Veniți binecuvântații Tatălui Meu de moșteniți împărăția, care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii. Căci am fost flămând și Mi-ați dat de mâncare, Mi-a fost sete și Mi-ați dat să beau, am fost străin și M-ați primit, gol am fost și M-ați îmbrăcat, bolnav și ați venit la Mine, în temniță și M-ați cercetat". Biserica mai adaugă încă o faptă creștinească: a înmormânta pe cei morți, luată din Cartea lui Tobit.

Atunci vor zice cei drepți: "Doamne, când Te-am văzut flămând și Ți-am dat să mănânci, sau când Ți-a fost sete și Ți-am dat de băut? Când Te-am văzut gol și Te-am îmbrăcat? Când Te-am văzut bolnav sau în temniță și am venit la Tine?". Drept răspuns, Împăratul le va zice: "Adevărat vă spun, ori de câte ori ați făcut unuia dintre acești frați mai mici, Mie mi-ați făcut!"

Deci, există șapte fapte de milostenie trupească: a da de mâncare celor flămânzi; a da de băut celor însetați; a îmbrăca pe cei goi; a vizita pe cei bolnavi; a primi pe cei străini; a răscumpăra pe cei robiți; a îngropa pe cei morți.

Sunt și șapte fapte de milostenie sufletească: a învăța pe cei neștiutori; a sfătui pe cei îndoielnici; a mângâia pe cei întristați; a îndrepta pe cei păcătoși; a ierta vătămările ce ni se aduc; a ierta defectele și lipsurile altora; a ne ruga pentru cei vii și pentru cei morți

În copilărie am văzut la târguri femei care împărțeau apă cu cana celor însetați. Ele ziceau: "Să fie de paus", adică pentru cei răposați. Dacă practicăm faptele de milostenie trupească și sufletească, înseamnă că suntem pe calea dorită de Mântuitorul, și El ne va aștepta la judecata din urmă să ne așeze între oile de-a dreapta Sa. Toate aceste fapte nu sunt totdeauna eroice, ci cu bunăvoință și caritate le putem practica.

Damian de Vesteur a fost un călugăr care s-a dus în Insulele Hawai să îngrijească pe leproși. Era o muncă foarte grea. El s-a identificat cu leproșii, ca să-i câștige și să le vorbească despre iubirea lui Isus Cristos. A lucrat mult pentru îmbunătățirea vieții leproșilor, a trezit lumea întreagă pentru a vedea teroarea acestei boli și mizeria în care trăiau bolnavii. Astfel, au început cercetări pentru tratarea bolii. Damian, după mai mulți ani, a contactat și el boala de lepră. Înainte de a muri, a fost vizitat de un scriitor englez, Clifford, care era anglican, dar admira pe acest călugăr care și-a dat viața pentru sărmanii leproși.

Scriitorul a stat pe insulă o săptămână, iar la plecare l-a rugat pe Damian să scrie măcar un cuvânt pe Biblia sa, pe care o purta totdeauna cu el. Damian, cu mâna tremurândă, a scris: "Am fost bolnav și m-ai vizitat!".

Să ne amintim cât mai des de faptele de milostenie trupească și sufletească. Acestea ne vor ajuta să practicăm iubirea de aproapele, care ne asigură fericirea veșnică. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact