Mar?i, 16 aprilie 2011  
Ss Agapia, Irina si Hionia, m (+ sec VI)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

3 august 1990
Dragi credincioși,

Vorbind despre iubirea lui Dumnezeu față de noi, v-am amintit ieri un citat pe care Dumnezeu l-a spus profetului Ieremia: "Cu iubire veșnică te-am iubit". Poate e cel mai mare cuvânt de iubire spus pentru oameni. Când Dumnezeu îl trimite pe Fiul Său în lume, spune: "Tu ești Fiul Meu, Eu astăzi te-am născut. Eu te-am născut pe Tine mai înainte de Luceafăr, înainte de a exista lumea: Tu ești Fiul Meu Cel iubit, cere-mi și-ți voi da neamurile în stăpânire și marginile lumii în domnie".

Vedem cât de mult îl iubește Dumnezeu pe om, chiar dacă lumea părăsește pe Dumnezeu, cum dumneavoastră vedeți. Uneori, dacă întrebăm pe cineva dacă copiii îi merg la biserică, se roagă, ei răspund: "Părinte, apoi știți cum e lumea de astăzi...". Nu, înaintea lui Dumnezeu nu e lumea altfel de cum a fost, de cum dorește El. Dacă pe timpul profetului Ilie, când oamenii se închinau lui Baal, își aruncau copiii în statuia aceasta înroșită în foc, Dumnezeu protestează și profetul își dă viața pentru aceasta, ar fi putut cineva să spună atunci: "Vedeți cum e astăzi...?".

Vă voi aminti două întâmplări din Evanghelie despre iubirea lui Dumnezeu față de om. Citim, în cap. 7 al Evangheliei de la Luca, despre Maria Magdalena, sora Martei și a lui Lazăr pe care Cristos l-a înviat din morți. Era dintr-o familie bogată. A moștenit sau și-a cumpărat o vilă frumoasă la Magdala, în nord, lângă lacul Ghenizaret. Dar n-a fost mulțumită să locuiască acolo, pentru că era într-un mediu restrâns evreiesc. Ea a preferat capitala țării, care atunci era Cezareea, lângă mare. Și-a cumpărat o vilă frumoasă, cu trepte la mal. Se ducea la toate manifestațiile publice, în special la circuri și la teatre. Se simțea foarte fericită când vedea că marii lumii și proconsulii, cei bogați, se uită mai mult la ea decât se uitau la spectacol. Își împlinea toate poftele, toate dorințele.

Odată, voind să se ducă acasă în Betania, de unde era, la 12 Km de Ierusalim, a văzut multă lume adunată. Mulțimea venea la cineva. Era Isus Cristos. Femeile îi puneau în brațe copiii, altele îi cereau doar să se atingă de hainele lui să se vindece. Toată lumea striga: "Isuse, Fiul lui David!, Isuse, Fiul lui David!". Ea nu știa cine era acesta. "Poate e un profet sau preot, gândea ea, că lumea aleargă așa". Ea se apropie, văzu că venea o mulțime trăgând o femeie de păr. Au ajuns în fața lui Isus Cristos și au zis: "Învățătorule, femeia aceasta a fost prinsă în adulter. După legea noastră trebuie să fie ucisă cu pietre. Tu ce zici?". Voiau să-l încerce pe Isus. "Dacă va zice s-o omoare, înseamnă că este crud, dacă va zice: lăsați-o, atunci se împotrivește legii". Isus nu zicea nimic ci, cum ședea pe o piatră, a început să scrie cu mâna pe nisip. Ei au tăcut. Apoi Isus s-a ridicat și le-a zis: "Cine nu are păcat dintre voi [nu a zis cine nu are păcatul acesta], să arunce prima piatră".

Ei au simțit că-i mustră conștiința, toți aveau păcate. Începând de la cei mai bătrâni, au plecat unul după altul și a rămas femeia singură. Isus, văzând că e singură, a întrebat-o: "Femeie, unde sunt pârâșii tăi, nimeni nu te-a osândit?". Ea, izbucnind în lacrimi, a zis: "Nimeni, Doamne". El a zis: "Nici Eu nu te osândesc, du-te, dar de acum să nu mai păcătuiești".

Acest cuvânt l-a spus mai mult pentru o altă persoană care era de față și asculta, Maria Magdalena. Ea era adusă pe umeri de sclavi, după moda romană, într-o lectică. Văzând lucrul acesta, a plecat, dar a rămas foarte emoționată de tot ceea ce a văzut. În urechi îi suna permanent strigătul: "Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine". Vedea oamenii aceia orbi cu orbitele goale, șchiopii, leproșii care veneau la Isus și-i vindeca. Aceasta nu a putut uita, iar mai târziu ea s-a convertit. Ea a părăsit viața de până atunci, s-a dus în pustie și a stat pe marginea mării. După ce s-a rugat timp îndelungat, sub toate intemperiile de acolo, s-a întors și s-a dus după Isus Cristos, de la distanță sărutându-i urmele pașilor, îngrijind oamenii săraci și bolnavi, hrănindu-i pe leproși cu mâinile ei și dându-le din averea ei.

Odată, Isus a fost invitat la masă la fariseul Simon Leprosul; nu era lepros, așa-i era numele. Acesta l-a invitat pe Isus cu suspiciune, doar să vadă ce va zice profetul acesta. Isus s-a așezat la masă, iar Maria Magdalena, fără să-și ceară permisiune nici de la Isus, nici de la stăpânul casei, a intrat înăuntru. A adus un vas cu parfum de nard. A spart vasul cu parfumul de nard, un parfum foarte scump pe timpul acela, și a vărsat parfumul pe capul Mântuitorului. Pe urmă a început să-i spele picioarele cu lacrimi și să le șteargă cu părul capului ei.

Iar Simon gândea: "Dacă acesta ar fi profet, ar ști cine-i femeia aceasta care se atinge de el". Tot urmărindu-i gândurile, Isus îi zise lui Simon că vrea să-i spună ceva. "Era un om care avea doi datornici. Unul îi datora 500 de dinari, altul 50 de dinari, dar i-a iertat pe amândoi: Care dintre ei îl va iubi mai mult?". Simon a zis: "Eu cred că acela căruia i-a iertat mai mult". Isus i-a spus: "Bine ai zis. Iată, eu am venit în casa ta. Cu apă pe picioare nu Mi-ai dat, cu untdelemn capul meu nu l-ai uns; iar femeia aceasta, de cum am intrat, cu lacrimile ei mi-a spălat picioarele, le-a șters cu părul capului și cu mir de nard mi-a uns capul. De aceea, iertate sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. Iar cui se iartă puțin, iubește puțin" (Lc. 7, 41-47). Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact