Vineri, 29 martie 2011  
Ss Marcu, ep, m, Ciril d, m si insotitorii lor (+ ...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

28 iulie 1990
Dragi credincioși,

Continuăm tema despre conștiință. Conștiință are și cel care nu știe poruncile lui Dumnezeu. Natura, mintea sănătoasă spune dacă un lucru este bun sau rău; este o conștiință care ne previne: "Fii atent, lucrul care vrei să-l faci nu este bun", și este o conștiință consecventă, care după ce am făcut lucrul ne laudă că l-am făcut bine sau ne mustră dacă l-am făcut rău.

Această judecată se poate vedea încă de la început în Sfânta Scriptură, din istoria lui Cain și Abel. Aceștia au fost primii copii ai lui Adam și Eva. Ei s-au hotărât să aducă jertfă lui Dumnezeu. Jertfa lui Abel, care a dat lui Dumnezeu ce a avut mai frumos și mai bun din turmele sale, a fost primită de Dumnezeu. Iar Cain, care era mai mare, a dat ce avea mai slab din roadele pământului. Dumnezeu a primit jertfa lui Abel. Cain s-a întristat, a prins ură pe fratele său. În loc să prindă ură de sine, el a pus vina pe fratele său. Sfânta Scriptură spune că glasul Domnului - fie în exterior, fie numai în inima lui - îl mustră și-l întreabă: "Pentru ce te-ai întristat și de ce s-a posomorât fața ta? Când faci bine fața nu-ți este senină? Iar de nu faci bine, păcatul bate la ușă și caută să te târască. Dar, tu biruiește-l!" (Gn. 4, 6-7).

Păcatul stă ca o fiară pitită să sară asupra ta. Aceasta era conștiința antecedentă, înainte de a face fapta. Dar, el nu a ascultat. A chemat la câmp pe fratele său, iar pe când Abel admira plantele și roadele ogoarelor semănate de Cain, acesta l-a omorât. După ce l-a omorât, tot glasul conștiinței îl întreabă: "Cain, unde este fratele tău Abel?". El răspunde cu obrăznicie: "Sunt eu păzitorul fratelui meu?". "Caine, Caine, spune Dumnezeu, ce-ai făcut? Iată, glasul sângelui fratelui tău strigă din pământ către Mine? Blestemat vei fi pe fața pământului și blestemat este pământul care a deschis gura să primească sângele fratelui tău din mâna ta". Atunci Cain și-a dat seama de păcatul său și a spus: "Oricine mă va întâlni mă va omorî" (Gn. 4, 9-11). Acest verset presupune că în lume erau mai mulți oameni, nu era numai el cu fratele său. Dumnezeu i-a pus un semn lui Cain, ca oricine, îl va întâlni să nu-l omoare. Nu i-a pus un semn pe frunte pe care să-l vadă oricine; în vechime, cine era nebun, era socotit nevinovat și nimeni nu-i făcea nimic. Foarte probabil, Dumnezeu i-a dat acest semn al nebuniei. Fiindcă oamenii îl vedeau fugind pe câmp ca un nebun, nimeni nu s-a apropiat de el să-i facă ceva.

Conștiința totdeauna ne mustră pentru faptele rele pe care le-am făcut și ne laudă, ne dă bucurie pentru faptele bune. Conștiința omului este propriul judecător.

Un servitor își ucise stăpânul, un comerciant bogat, și ajunse să se căsătorească cu fiica acestuia. Ucigașul ajunse bogat și cu faimă în oraș. A fost numit chiar consilier orășenesc și era chemat la tribunal, ca jurat. Într-o zi, fu chemat la tribunal pentru o judecată, iar el ceru înainte de plecare să i se aducă prânzul. Servitoarea aduse pe o tipsie un cap de vițel prăjit. El, furios, începu să strige: "De ce mi-ați adus de mâncare un cap de mort?". Cei din casă îl crezură nebun. La tribunal văzuse un ucigaș care era judecat. Probabil, în sufletul său s-a produs o mare remușcare, căci luă cuvântul în fața plenului de judecată și zise: "Acest om este vinovat pentru că a ucis, dar și eu sunt un ucigaș, așa că și eu merit moartea". La început, toți au crezut că a înnebunit; făcându-se cercetări, s-a descoperit vinovăția lui și a fost condamnat la moarte.

Conștiința a făcut pe mulți ucigași să-și recunoască vina, chiar după ani îndelungați, pentru că nu mai puteau suporta nopțile de coșmar și gândul că sunt criminali.

Vă îndemn, rugați-vă lui Dumnezeu să vă ferească să faceți fapte de care v-ar fi rușine să afle lumea din jurul vostru. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact