Vineri, 29 martie 2011  
Ss Marcu, ep, m, Ciril d, m si insotitorii lor (+ ...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

24 iulie 1990
Dragi credincioși,

Astăzi voi vorbi tot despre speranță. În legătură cu aceasta, v-aș aminti ceva despre prima vinere din lună. Noi ne cuminecăm în primele vineri din lună, pentru ca Dumnezeu să ne de-a fericirea eternă. El a promis că, cei care se vor cumineca plini de vrednicie în nouă prime vineri din lună, se vor mântui.

Scriitorul francez Sebastie Castro relatează o întâmplare. A cunoscut o fată evlavioasă care a ținut primele vineri din lună și s-a rugat zilnic rozarul. A intrat cameristă la o doamnă foarte bogată, dar, pentru că în saloanele acelei doamne se vorbea împotriva lui Dumnezeu și a credinței, a început să spună și ea aceleași lucruri, să vorbească împotriva lui Dumnezeu. Așa, încet s-a îndepărtat de credință.

Într-o zi, stăpâna ei a găsit-o moartă. Au dus-o la cimitir și au înmormântat-o. Încă în noaptea aceea, a venit paznicul cimitirului la stăpână și a spus că aude un zgomot din mormântul unde a fost înmormântată fata. Au trimis oameni să sape. Când au scos-o afară, era vie. Fata era zgâriată pe față; fiind în pragul sufocării și în disperare, s-a zgâriat cu unghiile. După trei zile, fata și-a revenit. Apoi, jumătate din economii le-a dat săracilor, zicând: "Dumnezeu mi-a mai dat viața, ca să mă întorc la El". Întoarcerea ei a fost hotărâtă, a intrat într-o mănăstire unde a murit în faimă de sfințenie.

Un bun cunoscut de-al meu îmi spunea despre un alt caz, tot cu o fată evlavioasă care s-a rugat mult rozarul și a ținut primele vineri din lună. S-a îmbolnăvit și a murit. După obiceiul lor, când murea o fată nemăritată era îmbrăcată mireasă și pe cap i se punea o cunună de lămâiță. În noaptea următoare, nașa ei, care locuia lângă cimitir, a auzit bătăi în geam. A întrebat cine este. O voce a răspuns. "Sunt Silvia Paraschiv". Femeia a rămas înmărmurită. Știa că pe Silvia au înmormântat-o cu o zi înainte. A chemat un servitor pe care l-a trimis pe coridor să vadă cine este. Acesta s-a întors și a zis că este Silvia Paraschiv. Ea a deschis ușa. Fata, îmbrăcată mireasă, a intrat și a spus ce s-a întâmplat: "Eu am fost înmormântată. Niște hoți m-au dezgropat să-mi fure bijuteriile. Când au vrut să-mi scoată un inel, fiindcă n-au putut, mi-au tăiat degetul. Atunci m-am trezit, iar hoții speriați au fugit". Apoi a adăugat: "E un dar al lui Dumnezeu. Eu nu voi mai trăi decât trei zile, iar Dumnezeu anume m-a ridicat din moarte, ca să-mi pot împăca sufletul cu El". De fapt, ea a mai trăit cinci zile, și-a pus sufletul în ordine, apoi a decedat cu adevărat. Dacă un suflet îl iubește pe Dumnezeu și face cele nouă prime vineri, îl răsplătește cu fericirea veșnică. Dacă va trebui, chiar din morți îl va învia, dar îi va da fericirea eternă.

A doua devoțiune despre care vreau să vă spun este Rozarul, pe care noi îl facem zilnic în Biserică. Această rugăciune este de foarte mare importanță și Maica Sfântă nu uită niciodată pe cei care i se roagă. Eu, personal, cred că această biserică ne-a fost redată pentru multele rozarii care s-au făcut în ea înainte de a ne fi fost luată în 1948.

Eu vă recomand să faceți rozarul întreg în fiecare zi. Cineva poate să spună că este obositor; se poate și împărți, dar cine face rozarul întreg stă în legătură cu El îndeajuns. Dacă nu are rozarul, ce rugăciuni poate să spună? Poate să spună Crezul, Împărate ceresc, Tatăl nostru, Născătoarea, Psalmul 50, dar nu are atâta cât are cine face rozarul întreg. Pe acela îl ajută Preasfânta Fecioară Maria și mai mult, dă fericirea eternă celor care se cuminecă în nouă prime vineri din lună. Dacă dumneavoastră aveți în familie pe cineva și vreți din toată inima să-i faceți un bine, să-i învățați să se cuminece în cele nouă prime vineri din lună și să se roage rozarul. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact