Vineri, 19 aprilie 2011  
S Pafnutiu, pr, m (+ sec IV). S Ioan Paleolavritul...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

18 iulie 1990
Dragi credincioși,

Am văzut până acum că toate cunoștințele noastre despre Dumnezeu le aflăm din Sfânta Scriptură și din Tradiție. Dar, este necesar să citim, să studiem continuu viața Bisericii, a sfinților și evenimentele care apar legate de viața supranaturală a omului. Dumnezeu a voit să ne dovedească existența Lui prin anumite fenomene care fac excepție de la mersul normal al lucrurilor. De aceea, astăzi voi vorbi despre câteva minuni care sunt permanente și de care oricine poate să se convingă. Mă refer la trupurile anumitor sfinți, aleși de Dumnezeu, păstrați neputreziți.

În vechime existau metode de îmbălsămare; în Egipt se îmbălsămau trupurile faraonilor. Întâi le înlăturau organele interioare, apoi le extrăgea prin nas creierul, le umplea golurile produse cu plante antiseptice și frunze de tutun. Deși tutunul a fost adus din America în Europa abia după anul 1500, la fel și alte plante, ele se pot identifica în mormintele faraonilor.

Dar trupurile sfinților nu au fost îmbălsămate sau tratate cu substanțe, însă ele se păstrează intacte, cu flexibilitatea pielii sau a mâinilor. Să vedem câteva exemple:

Sfântul Francisc Xaveriu a murit pe o insulă în fața Chinei pe care voia s-o viziteze, în 3 decembrie 1552, la vârsta de 46 de ani. Trupul său a fost stropit cu var nestins, pentru a se păstra de insecte și căldură, fiind transportat la Goa. Când au ajuns aici și au deschis lada, spre mirarea tuturor, trupul era intact, după două luni de călătorie prin căldură foarte mare. Trupul Sfântului Francisc se păstrează și astăzi în bazilica din Goa, India.

Sfânta Rita de Cascia a fost o femeie căsătorită, soțul ei a murit într-un duel. Cei doi copii au voit să răzbune moartea tatălui, dar ea nu a fost de acord, s-a rugat lui Dumnezeu mai bine să moară decât să facă acest păcat, iar copiii au murit. Ea a voit să intre în mănăstire, dar pentru că a fost căsătorită nu au acceptat-o. Într-o noapte, a fost condusă de Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Augustin la mănăstirea augustinienilor, care au lăsat-o în curtea mănăstirii. Considerând că a fost o minune, superioara a primit-o în mănăstire.

Rita era un suflet total dăruit lui Dumnezeu. Avea mare devoțiune față de Isus Cristos răstignit și medita îndelung Patimile Domnului. Într-o zi, l-a rugat astfel pe cel Răstignit: "Doamne, dă-mi și mie un spin din coroana Ta, ca să fiu alături de Tine în suferință". Printr-o lumină, un spin s-a îndreptat spre fruntea ei, i-a făcut o rană adâncă și dureroasă pe care a avut-o toată viața. Rana a devenit urât mirositoare și Rita a fost izolată. Odată, la cererea ei, un trandafir sălbatic a înflorit în plină iarnă și toți au putut mirosi parfumul acestui trandafir. Altă dată, din ascultare a plantat un vrej uscat de smochin, care s-a prins și a dat roade tot în timpul iernii.

La Jubileul din anul 1430, Rita l-a rugat pe Isus să-i vindece rana de la frunte, ca să poată merge și ea la Roma. Imediat rana de la frunte s-a vindecat, rămânând durerea, iar după ce s-au întors la mănăstire, rana s-a redeschis. Rita a trăit cu această rană până la 23 mai 1457, când s-a stins din viață, lăsând în celulă un parfum puternic. Rana de la frunte s-a transformat într-o diademă, reflectând raze luminoase.

O minune permanentă este trupul intact al acestei sfinte, păstrat până în zilele noastre. După atâția ani, membrele își păstrează suplețea și uneori se mișcă. În anul 1927, mâna stângă s-a ridicat de trei ori. Se spune că într-o noapte au intrat niște hoți în mănăstire, dar s-au speriat și au fugit când au văzut că din raclă s-a mișcat corpul neînsuflețit al Ritei.

Sfânta Bernadeta Soubirou, căreia i s-a arătat Sfânta Fecioară Maria la Lourdes, în anul 1858, de 18 ori. La întrebarea Bernadetei: "Cine ești, cum te cheamă?", Doamna frumoasă din apariție a răspuns: "Eu sunt Neprihănita Zămislire". Înainte cu patru ani, în 1854, Biserica a declarat dogma Neprihănitei Zămisliri, adică Fecioara Maria s-a născut fără păcatul strămoșesc. Bernadeta nu a înțeles acest răspuns și s-a dus la preot să-i comunice că nu este Fecioara Maria cum crezuse, ci este Neprihănita Zămislire. Preotul, care până atunci nu a crezut în arătările fetiței, a devenit un mare apărător al Bernadetei.

Bernadeta a intrat în mănăstirea din Nevers; unde a murit în 1879, la vârsta de 35 de ani. Trupul Bernadetei se află intact, într-o raclă de cristal în capela mănăstirii din Nevers, pare că doarme. Dumnezeu vrea ca prin anumite persoane, pe care El le alege, să ne dea dovadă clară despre atotputernicia Sa. Să zicem și noi cu Profetul David: "Mari sunt lucrurile Domnului și toate potrivite voinței Sale" (Ps. 110). Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact