Vineri, 29 martie 2011  
Ss Marcu, ep, m, Ciril d, m si insotitorii lor (+ ...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

17 iulie 1990
Dragi credincioși,

Am ajuns la întrebarea: Cum putem cunoaște pe Dumnezeu? Noi îl cunoaștem pe Dumnezeu prin credință. A crede înseamnă a accepta ca adevărat ceea ce spune Sfânta Biserică. Cel ce crede în Dumnezeu, îl cunoaște pe Dumnezeu. Aceasta este credința naturală. Dacă întâlnesc pe cineva care îmi spune: "Vin de la Timișoara", îl cred, pentru că am convingerea că nu mă minte. Dacă însă îl prind cu o minciună, a doua oară nu-l mai cred așa ușor până nu dovedește.

Ce înseamnă a crede lui Dumnezeu? A crede lui Dumnezeu înseamnă a ține de adevărat tot ce ne-a descoperit El. Unde se cuprinde tot ce ne-a descoperit Dumnezeu? Se cuprinde în Sfânta Scriptură și în Scrierile Sfinților Părinți, în Tradiție.

Când credem lui Dumnezeu nu credem în zadar, ci avem motive pentru care credem. Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, a coborât pe pământ, și-a ales apostoli, i-a format, apoi i-a trimis să vestească vestea cea bună spunându-le: "Mergând învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui, al Fiului și al Spiritului Sfânt". Apostolii au făcut așa, aprinși de focul Spiritului Sfânt; nimeni nu i-a putut împiedica.

Poate că nici un discurs al lui Isus în fața evreilor nu a fost mai clar și mai frumos decât acela despre Sfânta Împărtășanie, cuprins în Evanghelia după Ioan, cap. 6, după înmulțirea pâinilor.

Isus Cristos, din 5 pâini și 2 pești a săturat 5000 de oameni, fără să numere femeile și copiii, apoi au adunat 12 coșuri de fărâmituri. Isus a cerut să se adune fărâmiturile, ca să vadă toată lumea că fărâmiturile sunt mai mult decât cele cinci pâini de orz. Deci, nu era numai o impresie psihologică, adică oamenii și-au închipuit că s-au săturat, a fost o realitate. După ce Isus a înmulțit pâinile, unii dintre evrei au voit să-l declare rege. Ce mare lucru să aibă un rege care să le dea pâine, fără ca ei să lucreze! Dar Isus s-a ascuns de ei, a plecat să se roage singur.

A doua zi, Isus s-a întâlnit cu poporul la sinagoga din Capernaum și le-a zis: "Voi mă căutați, nu pentru că ați dori cuvântul lui Dumnezeu, ci pentru că ați mâncat pâine și v-ați săturat. Dar, eu vă voi da o altă mâncare, care este Trupul Meu, care se va da pentru mântuirea lumii". Evreii credeau că Moise a ținut pe părinții lor timp de 40 de ani în pustie cu pâine căzută din cer. Isus cunoștea gândurile lor și le-a zis: "Nu Moise v-a dat pâinea în pustiu, ci Tatăl Meu vă dă adevărata pâine coborâtă din cer, care dă viață lumii...Eu sunt pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cel ce crede în Mine nu v-a înseta niciodată". Iudeii începuseră să cârtească: "Cum, suntem noi mâncători de oameni?". Isus Cristos le repetă: "Dacă nu veți mânca Trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cine mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu, rămâne în Mine și Eu în El".

La cuvintele acestea, mulți l-au părăsit pe Isus, chiar și din cei 70 de ucenici. Chiar și apostolii au rămas descumpăniți: "Greu este cuvântul acesta, cine poate să-l asculte?". Văzând Isus că mulți l-au părăsit, se întoarse spre ucenicii săi și-i întreabă: "Nu vreți și voi să plecați?". În numele tuturor, Petru a luat cuvântul zicând: "Doamne, la cine vom merge, Tu singur ai cuvintele vieții veșnice, și noi am crezut că Tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu". O mărturisire de credință, în numele celor doisprezece.

Isus a dovedit apostolilor și celor din jur că are putere nu numai să înmulțească pâinile, ci și să ierte păcatele.

Vedem la vindecarea paraliticului din Capernaum, când Isus îi spune: "Ți se iartă păcatele tale", ca și cum ar spune: "Eu îți iert păcatele." Dar cei din jur s-au scandalizat: "Cum poate acesta să ierte păcatele? Păcatele le poate ierta doar cel împotriva căruia au fost făcute". Dar Isus îi iartă păcatele și, pentru a dovedi celor din jur că are putere, continuă zicând: "Ca să vedeți că Fiul Omului are putere de a ierta păcatele, a zis paraliticului: ia-ți patul tău și du-te la casa ta!". Omul bolnav s-a ridicat, și-a luat targa și a plecat. Toți s-au cutremurat zicând: "Astfel de minuni nu am mai văzut".

Trebuie să admirăm marea credință a Apostolului Toma după învierea lui Cristos. Înainte Toma zicea: "Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Sa, nu voi crede". În acele momente, Toma se îndoia de faptul învierii. Dar, Isus se arată ucenicilor când era și Toma de față și-i spune: "Adu degetul tău și pune-l în semnul cuielor și pune mâna ta în coasta Mea și nu fi necredincios, ci credincios". Drept răspuns, Toma a zis: "Domnul meu și Dumnezeul meu!". A fost un strigăt de bucurie și credință, poate mai mare decât al lui Petru când L-a numit "Cristos, Fiul lui Dumnezeu". Toma îl numește Domnul meu și Dumnezeul meu!

Credința noastră trebuie să fie tare, pentru că este întemeiată pe fapte, pe care le citim în Sfânta Scriptură.

V-am mai amintit de regele Ludovic cel Sfânt al Franței. Acesta, a ridicat o mare capelă la Paris, numită "Frumoasa Capelă", unde se păstra coroana de spini a Mântuitorului, pe care a adus-o din Constantinopol. Odată, în capelă s-a produs un miracol: ostia consacrată s-a transformat într-un copil. Toți au fugit să-l cheme pe rege să vadă minunea, dar acesta a zis: "Eu nu mă duc, pentru că știu și cred că Isus este prezent real în Sfânta Împărtășanie cu trupul, sângele și dumnezeirea Lui, așa că eu nu trebuie să văd, căci cred, minunile sunt pentru cei ce nu cred".

Un pictor celebru, privind o lucrare de-a sa, foarte frumoasă și admirată de vizitatori, a zis: "Mai curând m-aș putea îndoi că am pictat această operă de artă, decât să mă îndoiesc de existența lui Dumnezeu și de prezența reală a lui Isus în Sfântul Sacrament".

Să luăm aminte la cuvintele spuse de Isus: "Adevărat, adevărat vă spun, cine crede în Mine are viața veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact