Mar?i, 16 aprilie 2011  
Ss Agapia, Irina si Hionia, m (+ sec VI)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

16 iulie 1990
Dragi credincioși,

Pentru ce suntem noi oamenii aici pe pământ? Toți apostolii și urmașii lor ne spun că noi suntem aici pe pământ pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu, a-L iubi și servi, iar prin aceasta vom ajunge la fericirea eternă.

Un european merge în India într-o călătorie de plăcere. Aici a întâlnit un indian tânăr, dornic să afle ceva despre Isus Cristos.

L-a întrebat pe european: "Spune-mi ceva despre religia voastră, despre creștinism și despre Isus Cristos!". Europeanul a rămas încurcat și a zis: "Eu nu știu nimic despre Cristos". Indianul a rămas foarte dezamăgit.

Vă amintesc că cele mai mari și multe convertiri s-au făcut prin lectură. Dacă omul nu cunoaște, nu poate iubi. Cum să iubești sau să cinstești ceea ce nu știi sau nu cunoști?

Vă dau un exemplu: Sfântul Augustin (354-430), unul din marii scriitori creștini, teolog, moralist și filozof. Augustin era născut dintr-o mamă creștină și tată păgân. Mama sa, Sfânta Monica, se ruga mult pentru convertirea fiului său, care ducea o viață desfrânată. Îi vorbește de frumusețea religiei creștine, dar el fugea să n-o întâlnească. Așa a plecat în Italia, căci el locuia la Tagaste în Africa de Nord. Timp de 16 ani, mama s-a rugat pentru convertirea fiului său. Harul lui Dumnezeu a venit când era în vizită la un prieten, se odihnea pe bancă în grădina acestuia. Deodată a auzit un glas: "Ia și citește!". S-a uitat în jur și nu a văzut pe nimeni, dar a observat lângă el un sul (așa se scria pe vremea aceea), l-a luat în mână; era Epistola Sfântului Pavel către Romani și ochii i-au rămas pe cuvintele: "Nu în petreceri și în beții să vă duceți viața, ci în cuvântul lui Dumnezeu!". Aceste cuvinte i-au fost suficiente. Din clipa aceea, nu i-a mai ajuns timpul să citească scrierile despre Dumnezeu, despre Isus Cristos și despre mântuirea noastră.

O altă întoarcere la Dumnezeu, datorită lecturii, a fost a Sfântului Ignațiu de Loyola. Acesta era ofițer în armata spaniolă și într-o luptă la Pampeluna a fost rănit și internat într-un spital. Fiind om de lume voia să citească un roman din timpul său ca să-i treacă vremea, dar călugărița care-l îngrijea nu avea decât "Viețile Sfinților". La început lectura a fost plictisitoare, dar neavând ce face a continuat să citească. Treptat a fost cucerit de viața acestor oameni și s-a convertit. După ieșirea din spital, s-a retras într-o peșteră și a stat acolo 30 de zile în meditație și post. A scris o carte - "Exerciții Spirituale".

A început să cucerească suflete pentru Dumnezeu. El făcea ca la armată. Lua pe cel care dorea să devină un bun creștin, îl ducea într-un loc retras, rămânea cu el timp de 30 de zile, prelucrând conținutul cărții "Exerciții Spirituale". Sufletul era copleșit și s-a constatat că intra un om, iar după acele exerciții ieșea alt om, gata să-l slujească pe Dumnezeu întru totul. Ignațiu spunea că sunt multe tipuri de călătorii. Unii pleacă la plimbare, se întorc înapoi de unde au plecat fără să se fi schimbat; alții au plecat definitiv, nu s-au mai întors, ei au devenit alți oameni. Dacă omul a părăsit odată păcatul, să nu se mai lase rob păcatului, ci cu tot curajul să înceapă o viață nouă.

Sfânta Bianca de Castilia, mama Sfântului Ludovic, regele Franței, rămase regentă fiindcă soțul ei murise, iar fiul ei era încă minor. Ea privea adesea copilul său și zicea: "Dumnezeu mi-e martor că te iubesc foarte mult, dar mai bine te-aș vedea mort decât să știu că ai comis un singur păcat de moarte". Într-adevăr, acest copil și-a trăit viața în sfințenie și a fost declarat sfânt de Biserică.

Continuând ideea cunoașterii lui Dumnezeu și împlinirea voinței Sale, să vedem cum putem împlini voința lui Dumnezeu. Noi împlinim voința lui Dumnezeu prin respectarea poruncilor lui Dumnezeu și a poruncilor date de Biserică. Vă amintesc poruncile Bisericii:

1. Să sfințești sărbătorile prescrise de Biserică și să asculți Sfânta Liturghie în duminici și sărbători.

2. Să ții posturile rânduite de Biserică.

3. Să-ți mărturisești păcatele cel puțin odată pe an și să te cumineci la Paști.

4. Să nu faci nunți în zilele oprite.

5. Să ajuți Biserica la nevoie, contribuind după posibilități.

Vreau să vă spun că cel mai mare lucru ce se poate petrece pe pământ este Sfânta Împărtășanie, să-l primești pe Isus Cristos în suflet. Când Moise a primit tablele Legii de la Dumnezeu, pe muntele Sinai, coborând de pe munte fața sa strălucea, încât oamenii s-au retras în corturi, căci nu puteau privi fața lui. Dar fața unui om, care nu numai că a vorbit cu Dumnezeu, ci L-a primit în suflet prin Euharistie, cum va străluci de glorie și frumusețe nevăzută?

Închei cu cuvintele din cap. 17 de la Ioan: "Viața veșnică aceasta este, să Te cunoască pe Tine singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Cristos pe care Tu L-ai trimis". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact