Vineri, 19 aprilie 2011  
S Pafnutiu, pr, m (+ sec IV). S Ioan Paleolavritul...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

13 iulie 1990
Dragi credincioși,

Astăzi vom continua să vorbim despre Sfânta Scriptură. Ea este prezentată oamenilor în trei ediții importante:

Prima - este scrisă în cea mai mare parte în limba ebraică.

A doua - Septuaginta, a fost tradusă de 70 de învățați rabini din limba ebraică în limba greacă. Aceștia au fost invitați să facă această muncă de regele Egiptului Ptolomeu II, și se găsește la Alexandria (Egipt).

A treia versiune - Vulgata, a fost tradusă de Sfântul Ieronim (+420) în limba latină a poporului. Sfântul Ieronim a făcut traducerea în perioada cât a stat la Betleem, și această traducere a rămas textul oficial al Bisericii de Apus.

Din Sfânta Scriptură vedem că Dumnezeu l-a făcut pe Adam și l-a așezat în rai. Apoi a văzut că nu e bine ca omul să fie singur și i-a făcut soție. Acesta este un antropomorfism puternic, căci Dumnezeu știa dinainte ce e bine și ce e rău. Citim că Dumnezeu a adus asupra lui Adam un somn puternic și, luând o coastă de la el, a făcut-o pe Eva. S-ar putea interpreta așa: Dumnezeu nu a luat un picior de la Adam, nici ceva din cap, ci din coastă, ceea ce înseamnă că femeia este egală cu bărbatul. Nu a făcut-o din cap să nu-l domine, nici de la picioare să nu-i fie supusă, ci să fie egală cu bărbatul. Se mai poate observa ideea de patriarhat, căci a făcut pe femeie din bărbat, nu pe bărbat din femeie, ceea ce ar fi fost mai ușor.

Dumnezeu a numit pe bărbat Adam (pământ în ebraică), l-a făcut din materie, iar pe femeie a numit-o Eva (mama celor vii) și i-a așezat în grădina Edenului, care se pare că era foarte întinsă, căci din această grădină - dintr-un singur izvor - curgeau patru râuri: Tigru, Eufrat, Fison și Gihon. Știm că Tigrul și Eufratul sunt în Irakul de azi, dar celelalte două râuri se presupune că unul ar fi Nilul, iar al patrulea un alt râu din regiunea aceea. Este tot un antropomorfism să se arate belșugul regiunii, căci se știe cât este de mare seceta în acele regiuni. Chiar în Africa de Nord, un pahar cu apă se vinde la același preț ca un pahar cu limonadă.

Dumnezeu a adus toate animalele în fața lui Adam ca să le pună nume. După caracterul lor, Adam le-a dat nume. Apoi s-a întâmplat căderea omului în păcat. Acest lucru este foarte important pentru noi oamenii, pentru că toți oamenii vor fi concepuți și născuți în păcat, după cum spune David în Ps. 50, păcat care se șterge prin botez.

Șarpele era cel mai viclean din toate animalele pământului. A început să discute cu cei doi oameni: "Dumnezeu a zis să nu mâncați roade din orice pom din rai?". Femeia a zis: "Nu ne-a interzis, putem mânca din toți pomii, numai din rodul pomului celui din mijlocul raiului ne-a zis Dumnezeu: Să nu mâncați din el, nici să vă atingeți de el, ca să nu muriți!". Șarpele a zis: "Nu veți muri, dar Dumnezeu știe că în ziua în care veți mânca din el vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul".

Eva a văzut că pomul are fructe frumoase și plăcute la privire. Nu se știe ce fel de fructe erau. Unii cred că au fost mere, alții zic că au fost smochine, sau portocale, după regiunile respective. Important este că a fost o poruncă pe care cei doi oameni au călcat-o din mândrie, căci Eva a luat un fruct din pom, a mâncat și a dat și lui Adam să mănânce.

Atunci li s-au deschis ochii la amândoi și au văzut că sunt goi. Aceasta înseamnă că au simțit o plăcere, așa a apărut păcatul concupiscenței. Până atunci nu s-au văzut goi, căci erau nevinovați, cum sunt copiii care umblă goi și nu știu de păcat. Dar acum, Adam și Eva, căzând în păcatul neascultării prin mândrie, ca să ajungă la fel ca Dumnezeu, s-au văzut goi. Această neascultare i-a costat fericirea paradisului.

Atunci au auzit glasul Domnului, care umbla prin grădină (tot antropomorfism). Ei s-au temut și s-au ascuns. Dumnezeu a întrebat: "Adame, unde ești?". Adam a răspuns cu frică: "Am auzit glasul Tău, m-am temut, căci sunt gol, și m-am ascuns". Și a zis Dumnezeu: "Cine ți-a spus că ești gol? Nu cumva ai mâncat din pomul din care ți-am poruncit să nu mănânci?". Acum, ei încearcă să se învinovățească unul pe altul. Adam a zis: "Femeia care Mi-ai dat-o să fie cu mine, aceea mi-a dat din pom și am mâncat". Femeia s-a scuzat zicând: "Șarpele m-a amăgit și eu am mâncat". Dumnezeu a blestemat pe șarpe: "Fiindcă ai făcut aceasta, blestemat să fii între toate animalele, pe pântece să te târăști și să mănânci țărână. Dușmănie voi pune între tine și între femeie, între sămânța ta și sămânța ei; aceasta îți va zdrobi capul, iar tu îi vei înțepa călcâiul". Aceasta este promisiunea lui Dumnezeu față de neamul omenesc, prin venirea Mântuitorului care va zdrobi capul șarpelui. Acest text se numește Protoevanghelie; e prima dată când Dumnezeu Tatăl anunță venirea Mântuitorului prin Fecioara Maria.

Dumnezeu a izgonit pe Adam și Eva din Eden și a pus heruvimi cu sabie de foc să păzească drumul către pomul vieții.

Adam și Eva au avut doi fii, pe Cain și Abel. Cain a devenit agricultor, iar Abel păstor. Unii dintre interpreți spun că totdeauna erau dușmănii între păstori și agricultori, căci păstorii lăsau oile să pască pe terenurile lucrate. Așa era dușmănie între Cain și Abel. Ei au adus jertfe lui Dumnezeu: Cain din roadele pământului, Abel din oile întâi născute ale turmei. Dumnezeu a privit cu plăcere la jertfa lui Abel. Atunci, Cain s-a umplut de mânie. Însă Dumnezeu a zis: "Pentru ce te-ai întristat, când faci bine oare nu-ți este fața senină? Iar de nu faci bine, păcatul bate la ușă și caută să te târască, dar tu biruiește-l". Cain nu a avut tăria recomandată de Dumnezeu și l-a omorât pe Abel. Dumnezeu a zis către Cain: "Unde este Abel?". Iar el a răspuns obraznic: "Sunt eu oare păzitorul fratelui meu?". Dar Dumnezeu continuă: "Ce-ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă din pământ către Mine".

Există patru păcate strigătoare la cer:

1. Uciderea premeditată, adică de bună voie, nu din apărare.

2. Persecutarea văduvelor și a orfanilor. În Vechiul Testament, femeia era supusă bărbatului, lucra numai în casă. Dacă murea bărbatul și cineva o pâra la judecător, zicând: "Femeia aceasta îmi e datoare cu suma de ...", dacă nu putea să plătească, era vândută ea și copiii ei nevinovați.

3. Neplata muncitorilor pentru munca depusă.

4. Sodomia, legătura sexuală între bărbați sau între femei (homosexualitatea). Din cauza acestui păcat au fost distruse orașele Sodoma și Gomora.

Dumnezeu pedepsește pe Cain, zicând: "Blestemat ești de pământul care și-a deschis gura să primească sângele fratelui tău; când vei lucra pământul, acesta nu-și va mai da roadele sale; zbuciumat și fugar vei fi pe pământ". Cain a zis: "Pedeapsa mea este mai mare decât aș putea-o purta; voi fi zbuciumat și fugar pe pământ și oricine mă va întâlni mă va ucide".

Și a pus Dumnezeu un semn lui Cain ca oricine-l va întâlni să nu-l omoare. Din aceste cuvinte se deduce că erau și alți oameni pe pământ în acel timp. Oare ce semn a pus Dumnezeu lui Cain? Se știe că în vechime, cei care erau nebuni erau considerați nevinovați, nu puteau fi trași la răspundere pentru faptele comise. Un proverb spune: "Pe cine vrea Dumnezeu să-l bată, îi ia mintea". A fi nebun, este o pedeapsă grea. Așa rătăcea Cain prin lume, probabil într-un fel de nebunie, încât nimeni nu-i făcea nici un rău.

Câteva date din Sfânta Scriptură referitoare la anii trăiți de primele generații de oameni. De la Adam până la Noe, sunt menționați în cartea Facerii zece patriarhi, care au trăit timp îndelungat, chiar peste 900 de ani. Așa, Matusalem a trăit 969 de ani. Nu se știe cum au fost acei ani. Unii spun că au fost ani lunari, anul lunar are mai puțin cu o lună decât anul solar, sau au fost considerați ani simbolici. Dacă Matusalem a trăit 969 de ani, trebuia să trăiască și pe timpul lui Noe, dar în Biblie se spune că în corabie nu a intrat decât Noe cu cei trei fii și familiile acestora, în total opt persoane. Se pare că noi, astăzi, nu putem ști cu precizie anii care au fost în vremea aceea, despre care găsim însemnări în Sfânta Scriptură. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact