Miercuri, 24 aprilie 2011  
S Elisabeta Taumaturga, c. S Sava Gotul, m (+ sec ...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Lugoj, 6 septembrie 1996
Dragi credincioși,

Duminica aceasta este ultima duminică înainte de Înălțarea Sfintei Cruci. Vă voi vorbi despre simbolul crucii în răscumpărarea neamului omenesc.

După cum a înălțat Moise șarpele în pustie, așa va fi înălțat și Fiul Omului. Când evreii au plecat din sclavia Egiptului, au trecut Marea Roșie prin minunea făcută de Dumnezeu, despărțind apele, și poporul a trecut ca pe uscat, iar când au ajuns armatele faraonului, apele s-au strâns la loc și toată armata lui s-a înecat.

După eliberarea din robie, evreii au preamărit pe Dumnezeu și au cântat: "Bine este cuvântat Dumnezeu, care ne-a scăpat din robia Egiptului". Dar, după un timp de călătorie prin pustiu, neavând apă, au început a se plânge și a regreta timpul când aveau apă: "Dacă în Egipt am lucrat mult ca robi, măcar aveam apă, dar aici nu mai avem apă". Erau niște bălți cu apă sărată. Moise, la porunca lui Dumnezeu, a aruncat un lemn și apa s-a îndulcit. Apoi nu au avut mâncare și au început din nou să cârtească împotriva lui Moise, că i-a scos de acolo unde era rău, dar aveau mâncare. Moise se roagă lui Dumnezeu și le trimite mana. Aceasta era ca boabele, cădea din cer și trebuia adunată până la răsăritul soarelui. Dar, după un timp, s-au săturat de mană, poporul voia carne. Dumnezeu i-a spus lui Moise: "O să le dau carne să le iasă pe nas". Către seară au venit stoluri de prepelițe, acoperind pământul. Poporul a strâns aceste prepelițe și au mâncat până s-au îmbolnăvit, încât au murit 30.000 de oameni. I-au înmormântat, punând locului acela numele de Mormintele lăcomiei. Mergând tot prin pustiu, au dus iarăși lipsă de apă. Atunci Domnul i-a spus lui Moise să lovească stânca din fața lor și a ieșit apă. După aceea au venit șerpi veninoși care-i mușcau pe oameni, aceștia se umflau și mureau. Atunci a rugat Moise pe Domnul să-i scape de această plagă. Domnul a poruncit lui Moise: "Să faci un stâlp pe care să atârni un șarpe de aramă. Oricine va privi acest șarpe de aramă, se va vindeca de mușcătura șerpilor". Stâlpul cu șarpele de aramă avea o formă de cruce. Acest stâlp, care i-a salvat pe israeliți de la moarte, a prefigurat crucea Mântuitorului pe care va fi răstignit.

Când Nicodim venea noaptea să vorbească cu Isus, căci ziua se ferea de farisei, Isus i-a spus multe lucruri printre care și cuvintele: "Precum Moise a înălțat șarpele în pustie, așa trebuie să se înalțe și Fiul Omului, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică" (In. 5, 14).

Iată ce ne spune Isus: "Nevoiți-vă să intrați pe poarta cea strâmtă, că este strâmtă ușa ce duce la viață și puțini o găsesc, și largă este poarta ce duce la pierzare și mulți o află". Pe poarta cea strâmtă nu se poate intra cu bagaje, cu legături, ci numai atât cât poate intra sufletul singur. Calea ce duce la mântuire este cu dificultăți și necazuri. Dacă ne gândim câți sunt acum la cârciumă, la piață, la întreceri sportive sau în alte locuri, și cât de puțini sunt oamenii care-l caută pe Dumnezeu, înseamnă că puțini găsesc calea cea îngustă.

În Vechiul Testament, Domnul zice: "Iată, pun înaintea voastră binecuvântarea și blestemul, pentru a alege". Mulți sunt care aleg blestemul și focul. După ce Adam și Eva au avut primii copii, pe Cain și Abel, a început răutatea și invidia. Cain l-a ucis pe fratele său Abel; a ales blestemul. De multe ori și noi, deși voim să facem binele, facem răul pe care nu-l voim, după cum spune Apostolul Pavel. Cu multă ușurință judecăm faptele altora, pe care și noi le facem, nu respectăm poruncile lui Dumnezeu, găsim din lene să nu venim la Sfânta Liturghie duminica și multe altele.

"Fericit este omul care merge pe calea Domnului și respectă legile Lui, este ca un pom sădit lângă izvoarele de apă care-și dă rodul la vremea sa și frunza lui nu va cădea, toate câte va face vor spori" (Ps. 1, 3). Nu așa este cu cei răi, ei sunt ca praful pe care-l spulberă vântul de pe fața pământului, adică nu au nici un scop, unde bate vântul acolo se duc. Acestea sunt cele două căi: una care duce la Dumnezeu și alta care, cu multă ușurință, duce sufletul la pierzare.

Când Isus Cristos a fost răstignit, la dreapta și la stânga lui erau cei doi tâlhari. Cel din stânga își bătea joc de Isus, zicând: "Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, coboară de pe cruce, mântuiește-te pe tine și pe noi!". Dar, celălalt tâlhar îi răspunde: "Nu te temi de Dumnezeu, noi cu dreptate suferim aceasta pentru faptele noastre, acesta însă nu a făcut nici un rău!", și, privind spre Isus, a zis: "Pomenește-mă Doamne, când vei veni în împărăția ta". Isus i-a zis: "Astăzi vei fi cu mine în rai!".

Isus a răsplătit umilința și părerea de rău a tâlharului din dreapta. Acesta este primul care a intrat în rai, nu a fost un sfânt, ci un tâlhar, pentru că s-a căit din inimă pentru păcate. Nu știm ce să admirăm mai mult: iubirea lui Dumnezeu față de păcătosul convertit, sau grația dată de Isus acestui tâlhar ca să-l recunoască de Mesia. Dumnezeu nu refuză pe nimeni, nici chiar în ceasul din urmă, dar noi nu suntem siguri dacă în ultima clipă a vieții vom avea darul convertirii și al pocăinței. De aceea, trebuie ca în fiecare clipă să fim în statul grației, împăcați cu Dumnezeu, și astfel vom putea muri în pace. Fiindcă se apropie sărbătoarea Sfintei Cruci, să ne pregătim sufletește, să ne apropiem cu umilință și încredere - ca tâlharul din dreapta - de Sfânta Împărtășanie, pentru a putea ajunge împreună cu Isus în rai.

Să înțelegem binele ce l-a făcut Dumnezeu cu noi și să-I mulțumim neîncetat pentru toate, să putem cânta cu Psalmistul: "Te va binecuvânta Domnul din Sion și vei vedea bunătățile Ierusalimului în toate zilele vieții tale" (Ps. 127 ,5). Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact