Joi, 25 aprilie 2011  
S Marcu, evanghelist (+ sec I)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 10 iulie 1995
Dragi credincioși,

În această a treia duminică după Rusalii, Isus Cristos ne vorbește despre Providența Divină. Evanghelia de la Matei scrie: "Lumina trupului este ochiul. Dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul tău va fi luminat. Dacă ochiul tău este bolnav, atunci tot trupul tău va fi întunecat, ești în întuneric. Dacă lumina din tine este întuneric, atunci întunericul cât va fi?". Mântuitorul spune: "Nu putem sluji la doi stăpâni: și lui Dumnezeu și lui mamona".

Poate pentru prima dată Isus, în cuprinsul cuvântărilor Sale, aduce un element nou; este așa-zisa "Cuvântare de pe munte". Isus Cristos a adus un element nou deoarece până acum a vorbit despre adevăr și despre bine; acestea sunt două facultăți ale minții omenești. Acum Isus numește încă una: frumosul. Binele, adevărul și frumosul sunt trei noțiuni pe care numai rațiunea omenească, îngerească și dumnezeiască le înțelege. Dacă unui animal îi arăți cel mai frumos tablou din lume, nu are nici o importanță. Animalul nu poate sesiza nici binele, nici adevărul, căci nu are rațiune.

Isus ne spune: "Nu vă îngrijorați pentru viața voastră, ce veți mânca sau ce veți bea, nici pentru trupul vostru, cu ce vă veți îmbrăca, oare nu este sufletul mai mult decât trupul sau hrana voastră?". Omul, având rațiune, trebuie să se îngrijească de viitor, dar nu cu neliniște, să nu fie îngrijorat. Aceasta o fac și unele animale: așa sunt albinele, care adună miere, sau furnicile, care adună hrană pentru iarnă, la fel veverițele adună nuci și alune în ascunzătorile lor pentru iarnă. Însă sunt și animale care se satură o dată și lasă restul mâncării și pleacă, așa sunt câinii sau pisicile. Dar, Isus ne spune că nu trebuie să fim îngrijorați, adică toată preocuparea să ne fie ce vom mânca sau ce vom bea, căci aceste preocupări sunt mentalități păgâne. Isus continuă: "Uitați-vă la păsările cerului, ele nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare, ci Tatăl vostru cel ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi mai de preț decât acestea?".

Dacă ne uităm la păsările cerului, ele au un penaj foarte frumos colorat; chiar și șerpii au pe capul lor sau pe corp desene foarte frumoase. Dar, pentru cine sunt aceste modele? Nici pasărea, nici șarpele nu știu acest lucru, căci ele nu au noțiunea frumosului. Aceste desene sunt făcute pentru noi oamenii, să ne dăm seama că este Cineva care le-a făcut, să admirăm frumosul creat de Dumnezeu pentru noi.

Dacă vedem primăvara un fluture frumos colorat, să-l admirăm, căci este mintea atotputernică a lui Dumnezeu, care a pus aceste culori; fluturele nu-și dă seama de frumos, dar noi oamenii, posedând calitatea de a percepe frumosul, să-l admirăm pe Creator. Dacă privim penele unui păun sau altă pasăre frumos colorată, ne întrebăm cum a putut să realizeze aceste culori, aceste frumuseți. Mintea noastră să-și dea seama că este Dumnezeu, așa cum zice Psalmistul: "Mare este Dumnezeu în cer pe tron și până-ntr-un fir de iarbă pe pământ", sau: "Toate așteaptă de la Tine să le dai nutremânt". Un proverb străin spune: "Cu linii strâmbe, Dumnezeu știe scrie drept".

Dumnezeu știe crea frumosul, ca mintea noastră să-l poată constata. Isus face o asemănare despre îmbrăcăminte: "De ce vă îngrijorați, luați seama la crinii câmpului, nu se ostenesc, nu torc, și vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din aceștia".

Împăratul Solomon era unul dintre cei mai bogați oameni din vremea lui. Se spune că pe timpul lui era mai mult aur în Ierusalim decât pietre, templul era poleit pe acoperiș numai cu aur. Și totuși, Isus spune că nici el nu a fost îmbrăcat atât de frumos ca și crinii câmpului. Isus continuă: "Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este și mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puțin credincioșilor? Deci, nu duceți grijă, spunând ce vom mânca sau cu ce ne vom îmbrăca, pentru că știe Tatăl vostru cel ceresc că aveți nevoie de acestea toate".

Desigur, trebuie să ne îngrijim de lucrurile materiale, dar să nu facem ca păgânii, care numai de avere se ocupă. Există oameni care se îmbogățesc și nu le mai trebuie Dumnezeu, doar când ajung la necaz și suferință încep să caute ajutorul lui Dumnezeu. Noi trebuie să facem totul cu măsură și să nu pierdem nici o clipă din vedere că, fără Dumnezeu, nu putem nimic.

Sfântul Ieronim a trăit pe la anul 400. S-a retras la Betleem, unde a tradus Biblia din limba ebraică în limba latină. Această traducere se numește Vulgata, fiind scrisă pentru popor. Sfântul Ieronim ne spune o întâmplare de la un pustnic ce trăia în Palestina. Acest pustnic, în tinerețe, voia să se ducă să-și vadă părinții și s-a urcat pe o corabie. Corabia a fost jefuită de pirați, iar tânărul a fost vândut ca sclav unui arab. Acesta îl punea la munci grele și-l bătea mult. Dar, s-a întâlnit cu un alt sclav tânăr, creștin, și au hotărât să fugă spre pustiu. Ei au fugit, dar în scurt timp stăpânul, cu un servitor, au plecat spre pustiu să-i caute. Tinerii au văzut în urma lor un nor de praf și au intrat într-o grotă ce era înaintea lor, s-au ascuns aproape de ieșire. Stăpânul s-a apropiat de peșteră și i-a spus servitorului să intre în peșteră să-i caute. Servitorul a intrat în peșteră, dar o leoaică ce avea acolo vizuina l-a omorât. Văzând stăpânul că servitorul nu mai iese, a intrat și el în peșteră și a început să-i strige. Leoaica l-a ucis și pe acesta. Fiindcă a fost deranjată, leoaica și-a luat puii și a plecat să-și caute altă vizuină. Cei doi fugari, care stăteau pitiți între două pietre, au ieșit, și, văzând cămila care-și aștepta stăpânul, s-au urcat pe cămilă și au plecat, mulțumind lui Dumnezeu pentru că i-a apărat.

La cei credincioși, Dumnezeu le păzește viața în împrejurări greu de înțeles, căci dacă Providența Divină are grijă și de un fir de iarbă, cu cât suntem noi mai de preț?

Vă mai spun o întâmplare. Un tânăr se adăposti de ploaie sub un copac mare, dar vântul începu să bată și-i smulse pălăria din cap. Tânărul fugi după pălărie, dar în clipa următoare văzu un fulger care se descărcă deasupra copacului care-l adăpostise cu două minute înainte. Copacul se carboniză. Dacă tânărul nu s-ar fi dus să recupereze pălăria, ar fi fost și el mort. Vedem grija și paza lui Dumnezeu pentru fiecare făptură a sa, pe care a creat-o din iubire. Această grijă se numește Providența Divină.

Sunt unii oameni care zic: "Dacă Dumnezeu are grijă de toate, de ce sunt atâtea suferințe în lume și atâtea necazuri?". Suferința vine în lume pentru că numai prin suferință se îndreaptă omul; dacă n-ar fi suferința, foarte mulți și-ar pierde sufletul, nu s-ar mai îngriji de nimic. Uneori suferința este și pentru purificarea sufletului, ca să devină mai curat și devotat lui Dumnezeu. Alții zic: "Dar de ce sunt atâtea rele în lume, cutremure de pământ, inundații, epidemii și altele?". Dumnezeu le dă toate pentru că locul nostru nu este aici pe pământ, să nu ne legăm de nici un lucru pământesc. "Căutați mai întâi împărăția cerurilor și dreptatea lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă", așa spune Mântuitorul.

Cu 700 de ani î. Cr. a început exilul babilonic. Evreii au fost duși în robie, iar în locul lor au fost aduși samarineni, cu care s-a populat Israelul. Ne punem întrebarea: "De ce au fost duși evreii în robie?". Pentru că au făcut rele, s-au închinat la idoli, au omorât pe profeți și au neglijat adorarea singurului Dumnezeu, care i-a scos din robia Egiptului, le-a dat o țară în care curge lapte și miere. După 70 de ani de robie babiloniană, poporul evreu nu s-au mai închinat la idoli niciodată.

Dumnezeu știe ce necazuri și suferințe sunt potrivite pentru sufletul nostru. El nu ni le dă din pedeapsă, ci din dragoste. Să fim încrezători în providența lui Dumnezeu, căci zice Isus: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga vouă. Nu vă îngrijorați de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact