Joi, 25 aprilie 2011  
S Marcu, evanghelist (+ sec I)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 5 iunie 1995
Dragi credincioși,

Duminica aceasta, a șasea după Paști, este numită Duminica Orbului. Sfântul Evanghelist Ioan descrie întâmplări originale din viața lui Isus. La ceilalți trei evangheliști, numiți și sinoptici, evenimentele sunt asemănătoare, pentru că ei au scris curând după Înălțarea lui Isus la cer. Sfântul Ioan a predicat la Efes și spunea lucruri noi, care nu erau cuprinse în celelalte evanghelii. Ioan a fost cel mai intim ucenic, pe care Isus îl iubea mult, căci el s-a culcat pe pieptul lui Isus în ultima seară. El a scris evanghelia mult mai târziu, fiind rugat să scrie de către creștinii din Efes.

Nici o minune a lui Isus nu este descrisă atât de amănunțit ca vindecarea orbului din naștere, cuprinzând și ancheta pe care au făcut-o fariseii asupra acestui caz. Trecând Isus în apropiere de Ierusalim, a văzut un orb din naștere care cerșea. Ochii lui erau două găuri uscate, căci nu avea ochi. El pipăia ca să meargă și întindea mâna pentru a primi ceva de la trecători. Apostolii l-au întrebat pe Isus: "Cine a păcătuit, el sau părinții lui, de s-a născut orb?". Dar, cum să păcătuiască cineva înainte să se nască? La evrei era credința că boala sau necazul este pedeapsa păcatelor pe care le-a făcut cineva. Dar Isus a zis: "Nici el nu a păcătuit, nici părinții lui, ci este orb ca să se arate în el lucrurile lui Dumnezeu". Apoi, Isus a adăugat: "Mie mi se cade să lucrez până este ziuă, căci vine noaptea când nimeni nu poate să lucreze (...). Eu sunt lumina lumii (...)". Spunând acestea, a luat tină și a uns ochii orbului, zicându-i: "Du-te de te spală în lacul Siloamului!". Orbul s-a dus, s-a spălat și s-a întors văzând.

Ochii lui au fost creați, pentru că el nu avea ochi. Oamenii care-l cunoșteau s-au mirat că vede și se întrebau: "Cum vede acesta? Sau este altcineva care seamănă cu el ?". Dar el spunea: "Eu sunt!". "Dar cum ți s-au deschis ochii?". "Un om care se numește Cristos a luat tină, mi-a uns ochii și mi-a zis să merg să mă spăl în lacul Siloamului. M-am dus, m-am spălat și acum văd". Oamenii l-au dus la farisei care trebuiau să confirme vindecarea orbului, fiind un fel de judecători. Aceștia l-au întrebat: "Cine ți-a deschis ochii?". El le-a răspuns: "Un om care se cheamă Isus a luat țărână din pământ (...), acum văd". Dar fariseii nu credeau că a fost orb, au zis că s-a prefăcut și au chemat pe părinții lui să dea mărturie.

Părinții au răspuns: "Fiul nostru s-a născut orb, dar acum vede, noi nu știm cum. Întrebați-l pe el". Acest lucru l-au spus părinții din frică, pentru că iudeii au hotărât ca cine-l va mărturisi pe Cristos să fie scos din sinagogă.

Atunci fariseii l-au anchetat iarăși pe cel care fusese orb: "Ce ți s-a întâmplat?". El a răspuns: "V-am spus că un om care se numește Cristos mi-a uns ochii, m-a trimis să mă spăl și acum văd". Ei însă nu credeau, inima le era împietrită și au zis: "Dă mărire lui Dumnezeu". Acesta era un fel de jurământ. "Noi știm că omul acesta este păcătos, pentru că nu ține sâmbăta" (căci acea zi era sâmbăta). Dar omul vindecat a răspuns: "Că este păcătos, nu știu. Una știu: că am fost orb iar acum văd", și a continuat: "Vreți și voi să vă faceți ucenicii lui?". Fariseii s-au scandalizat și i-au zis: "Noi suntem ucenicii lui Moise. Știm că Moise l-a văzut pe Dumnezeu, dar pe acest Cristos noi nu știm de unde este". Orbul a răspuns: "Aceasta e mirare, că voi nu știți de unde este și totuși el a făcut această minune, căci mi-a deschis ochii, iar Dumnezeu nu ascultă pe păcătoși. De n-ar fi acesta de la Dumnezeu, nu ar putea face nimic". Atunci fariseii l-au scos afară din sinagogă.

Auzind Isus că l-au dat afară din sinagogă, l-au aflat și i-a zis: "Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?". Orbul a întrebat: "Cine este, ca să cred în El?". "Eu sunt, cel care vorbește cu tine!". Orbul s-a închinat și a zis: "Cred, Doamne!". Isus a adăugat: "Eu pentru aceasta am venit în lume, ca cei ce nu văd să vadă, iar cei ce văd să fie orbi".

Aceasta însemna că Isus a vindecat bolile trupești doar pentru a fi recunoscut de poporul evreu ca Mesia, însă ei au rămas orbi sufletește, fiindcă n-au crezut în cuvintele Mântuitorului, cu toate că au văzut atâtea minuni.

Sunt șase păcate împotriva Spiritului Sfânt:

1. A nesocoti bunătatea lui Dumnezeu, cu gândul că Dumnezeu este bun și nu ne va pedepsi; faci păcat după păcat și zici: "Dumnezeu mă va ierta că este bun". Dar, până unde merge bunătatea lui Dumnezeu, aceasta nu o știm.

2. A deznădăjdui în mila lui Dumnezeu; când cineva e disperat sufletește și zice: "Dumnezeu nu mă ajută", sau: "Am făcut atâtea păcate, încât Dumnezeu nu mă poate ierta". Păcatul disperării nu se iartă nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie. Acesta a fost păcatul lui Iuda.

3. A te împotrivi adevărului cunoscut; eu știu care e adevărul, dar accept minciuna susținând că acesta e adevărul.

4. A invidia pe aproapele pentru harurile primite; văd că cineva merge la biserică, dar eu îl persecut pentru aceasta, în loc să fie pentru mine un exemplu de urmat.

5. A avea o inimă împietrită față de dojenile mântuitoare; când spui cuiva: "Nu merge la birt, vino la biserică, roagă-te", iar el nu are grijă, inima sa este împietrită pentru orice șoaptă a Spiritului Sfânt. Acesta a fost păcatul fariseilor din timpul lui Isus, dar și astăzi sunt mulți care rămân cu inima împietrită.

6. Nepocăința finală; a rămâne în păcat, adică a nu voi întoarcerea la Dumnezeu nici în momentele finale.

Să fim atenți la șoaptele Spiritului Sfânt și să ne ferim de păcatele împotriva Spiritului Sfânt, căci Isus a spus că cel ce face aceste păcate nu va primi iertare nici în viața aceasta, nici în cealaltă. Aceste păcate nu se iartă, pentru că cel care le comite și-a împietrit sufletul și nu vrea să fie iertat, trufia îl face să nu accepte umilința de a cere iertare.

Astăzi după amiază, la ora 17.30, va fi ora de adorație, apoi Sfânta Liturghie, iar după Sfânta Liturghie se va rula o casetă video cu viața lui Damian Leprosul. Acest misionar și-a dat viața pentru frații săi leproși, pe care i-a îngrijit în îndepărtatul arhipelag Hawai din Oceanul Pacific. Mahatma Gandi (+1948), jurist și mare filozof indian, citind viața lui Damian de Vesteur, zicea: "Trebuie să ne punem întrebarea, ce l-a făcut pe acest misionar european să se ducă între leproși și să-și dea viața pentru ei?". Este iubirea față de Isus Cristos și iubirea față de aproapele.

Isus ne spune: "Eu am venit în lume ca cei ce nu văd să vadă, iar cei ce cred că văd, să rămână orbi". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact