Sâmbata, 20 aprilie 2011  
S Teodor Trichina, c (+ sec V)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 POSTURI
Start :: Posturi si sarbatori :: Sarbatori

Înal?area la cer a Domnului nostru Isus Cristos

Despre sărbătoarea Înălțării
Liturgica teoretică,
pr. prof. dr. Ene Braniște

La 40 de zile de la Duminica învierii, adică în joia din săptămâna a VI-a de după Paști, Biserica Creștină prăznuiește Înălțarea Domnului cu trupul la cer, minune care a avut loc pe Muntele Măslinilor în văzul Apostolilor, după ce Mântuitorul le vorbise despre împărăția lui Dumnezeu (Fapte 1,2-13).

Prin înălțarea Sa la cer, Mântuitorul Și-a încheiat activitatea pământească, făgăduind Sfinților Apostoli pe Sfântul Duh, Care avea să-i călăuzească. Cele mai vechi dovezi despre prăznuirea acestei sărbători le găsim în Constituțiile Apostolice (cartea V, cap. 19), unde citim: «Și numărând iarăși de la cea dintâi duminică (a Paștilor) patruzeci de zile, să țineți în ziua a V-a a săptămânii (adică joi) după ziua Domnului (Duminica), sărbătoarea «Înălțării Domnului», în care El S-a ridicat la ceruri, la Dumnezeu-Tatăl».

Înălțarea se serba cu bucurie; ea însemna sfârșitul lucrării mântuitoare a lui Cristos. Sf. Ioan Gură de Aur numește această sărbătoare «ziua luminoasă a Înălțării Celui răstignit», iar Sf. Grigorie din Tours arată solemnitatea cu care se prăznuia Înălțarea Domnului în Galia prin secolele IV și V. Mai apoi Sfinții Atanasie cel Mare și Grigorie de Nyssa au rostit frumoase cuvântări în legătură cu acest mare praznic împărătesc.




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact