Vineri, 14 august 2011  
S Micheia, pf (+ 699 îCr)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 POSTURI
Start :: Posturi si sarbatori :: Postul Mare 2004 :: Taina spovedaniei

CE TREBUIE SĂ FACEM
CA SPOVEDANIA NOASTRĂ SĂ FIE BUNĂ?

Pilda cea mai frumoasă de pocăință ne-a dat-o, fără îndoială, fiul rătăcit din Sfânta Evanghelie. Despre întoarcerea lui știm cu siguranță că a fost primită de către tatăl său. Înseamnă deci că, dacă și noi ne vom pocăi asemenea lui, și noi vom fi iertați din partea lui Dumnezeu. Să vedem deci ce a făcut el.

Sfântul Evanghelist Luca spune despre el că "venindu-și în fire", adică aducându-și aminte de toate cele făcute, a zis: "câți argați ai tatălui meu se satură de pâine iar eu pier de foame"! Așadar întâi și-a examinat conștiința, iar apoi i-a părut rău de cele făcute. "Scula-mă-voi și mă voi duce la tatăl meu și-i voi zice: "tată, greșit-am la cer și înaintea ta", a zis apoi fiul rătăcit, adică și-a propus să nu mai greșească. Apoi s-a dus la tatăl său și și-a recunoscut păcatele, adică s-a mărturisit și i-a spus: "Nu mai sunt vrednic a mă chema fiul tău, fă-mă ca pe unul din argații tăi"! După toate acestea, tatăl cel bun l-a iertat, l-a îmbrățișat și l-a sărutat pe fiul său cel pocăit, adică l-a dezlegat de păcatele sale și, în sfârșit, a tăiat vițelul cel gras, s-au așezat la masă și s-au veselit ospătându-se.

Înainte de a fi fost deci dezlegat de păcatele sale și de a se fi așezat la ospăț, fiul rătăcit a făcut cinci lucruri: și-a examinat conștiința, și-a arătat părerea de rău pentru păcatele sale, și-a propus să nu mai păcătuiască, și-a mărturisit păcatul, și în sfârșit, și-a propus că va îndeplini orice canon îi va da tatăl său. Făcând și noi la fel, putem fi siguri că vom fi dezlegați de păcatele noastre și că Dumnezeu se va împăca cu noi. Să examinăm, deci, pe rând aceste cinci părți ale spovedaniei.

înapoi la cuprins
© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact